9 razloga zašto loše spavamo

9 razloga zašto loše spavamo

Spavanje je najprirodniji lek koji postoji. Zahvaljujući dobrom snu puni smo energije, zdravi, možemo završiti sve dnevne obaveze, imati dovoljno vremena i energije za porodicu, posao, druženje i hobije.

Da li Vam treba više od pola sata da zaspite?

Da li se budite više puta tokom noći?

Da li se često budite rano ujutru znajući da ne možete ponovo zaspati?

Da li se budite umorni ujutru čak iako ste spavali cele noći?

Postoji nekoliko razloga koji uzrokuju loš san:

  1. Poremećaj funkcije štitne žlezde

Nesanica može biti znak da štitna žlezda proizvodi previse hormona (hipertireoza). Kada je štitna žlezda previše aktivna, ljudima se čini da imaju više energije. Osećaju napetost i nervozu zbog čega mnogo teže uspevaju da se opuste i uspavaju, pa je nesanica veoma česta pojava. U početku se problem sa štitnom žlezdom ne prepozna jer deluje samo kao stanje veće energije usled ubrzanog metabolizma. Ovaj osećaj je kratkotrajan jer, kako vreme prolazi, osoba počinje da se oseća umorno.

S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno iako ste spavali cele noći ili Vam se spava tokom dana) ukazuju na smanjenu funkciju tireoidne žlezde i smanjenu proizvodnju hormona štitne žlezde odn. hipotireozu. Osobe sa hipotireozom stalno su umorne  i iscrpljene, kao da su zaglavljene u izmaglici sa nemogućnošću da racionalno i brzo razmišljaju.

  1. Poremečaj funkcije nadbubrežnih žlezdi

Nadbubrežne i štitna žlezda rade zajedno. Signalizacija počinje u hipotalamusu, delu mozga koji šalje hormonske poruke hipofizi. Hipofiza šalje poruke nadbubrežnim žlezdamaa i štitnoj žlezdi koje onda proizvode specifične hormone i šalju povratnu informaciju nazad u mozak. Napred nabrojane endokrine žlezde čine negativnu povratnu spregu hiptalamus-hipofiza – štitno -nadbubrežna osovina (HTPA). Da bi štitna žlezda funkcionisala, potrebna je odgovarajuća količina hormona nadbubrežne žlezde, kortizola. Hormoni komuniciraju duž ove osovine, i ako dođe do neravnoteže duž HTPA ose, doći će do pada ili povećanja funkcije žlezda.

Kada stres aktivira određene centre u mozgu, oslobađa se CRH (kortikotropni oslobađajući hormon) koji aktivira hipofizu, koja dalje signalizira nadbubrežnim žlezdama da stvaraju kortuzol.

CRH i kortizol mogu dovesti do sniženja TSH (tireoidno stimulišućeg hormona), i mogu uticati na konverziju T4 u T3. Stres uglavnom uzrokuje hipertireozu ali može dovesti i do hipotireoze.

Hronični stres ili poremećaji u funkcionisanju žlezda mogu biti godinama prisutni u telu neprimećeni pre nego što se pojave simptomi koji ukazuju na neravnotežu. To je subklinička hiper- ili hipotireoza.

Lekari često ne daju nikakvu terapiju za subklinička stanja iako pacijent ima sve kliničke simptome.

To znam iz ličnog iskustva jer sam imala sve simptome hipertireoze – nesanicu, lošu koncentraciju, hrončan umor i osećaj iscrpljenosti, ali mi je vrednost TSH u oktobru 2019. bila 0.50. To je bio razlog da mi endokrinolozi ne uključe terapiju. Oni su spremni da uključe terapiju tek kad je TSH -0.00, što je za pacijenta, po mom ličnom mišljenju i iskustvu, kasno jer imaju jako izražene simptome i tegobe.

 

  1. Ishrana

Ishrana bogata šećerom i kofein iz kafe doprinose pojačanju stresa, a samim tim i poremećaju sna, pogotovu ako se jede kasno i kafa konzumira u večernjim časovima.

Kofein se nalazi i u čokoladi, a kofeinu slična supstanca, tein, u čaju, pa ove namirnice treba izbegavati u večernjim časovima a smanjiti unos u toku dana.

 

  1. Dnevne rutinske navike

Pojačano fizičko vežbanje stimuliše lučenje hormona stresa, kortizola, i remeti opuštanje i san. Zato je potrebno uvesti vežbe disanja, jogu, meditaciju i tople opuštajuće kupke pre spavanja, koje treba praktikovati i kada se osećamo dobro. U toku dana poželjne su umerene i jednostavne vežbe radi održavanja kondicije i dobrog opšteg stanja.

 

  1. Uticaj svetlosti

Hormon melatonin, koji pomaže dobrom snu, sintetiše se noću.

Paljenje svetla u toku noći remeti sintezu melatonina, što utiče na remećenje biološkog sata, pogotovu kod trudnica i fetusa koji se razvija.

Nedostatak svetlosti u toku dana i previse svetla i zračenja tokom večernjih sati (mobilni telefoni, kompjuteri, TV), remete rad unutrašnjeg sata te ih treba izbegavati bar sat vremena pre odlaska na spavanje.

Poželjno je pre spavanja provetriti prostoriju i potpuno je zamračiti.

Ponekad je poželjno koristiti i masku za spavanje (ukoliko ima nekog svetla u prostoriji tipa dugmadi na aparatima i sl.).

 

  1. Preopterećenost brigama

Ako radimo neposredno pred odlazak na spavanje ili razmišljamo o nekim problemima, misli će nam ostati okupirane tim aktivnostima i nećemo uspeti da zaspimo.

Zato je neophodno, pre spavanja, prestati sa radnim obavezama i odvojiti sat vremena za pripremu za spavanje. U tome pomaže vođenje dnevnika prethodnog dana uz što detaljnije pisanje o svim događajima u toku dana.

 

  1. Poremećaj u sintezi hormona melatonina

Noćni rad, noćni provod ili učenje u toku noći remete normalnu sintezu melatonina, te se može javiti poremećaj sna. Zato je poželjno ići na spavanje pre ponoći.

Poželjno je uvek u isto vreme ići na spavanje i ustajati ujutru tj. poštovati svoju rutinu.

 

  1. Alergije

Oko 80% ljudi koji imaju sezonske alergije (uključujući i decu) imaju        intenzivnije simptome noću, što dovodi do poremećaja sna.

 

  1. Buka ili šumovi

Ako se čuje buka najčešće nećemo moći ni da zaspimo. Nekim ljudima smeta i buka slabijeg intenziteta, tipa zvuk frižidera ili kucanje sata, pa je poželjno koristiti čepiće za uši za spavanje.

 

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.