Amino kiselina L-arginin i njen značaj za zdravlje

Amino-kiselina L-arginin

Amino kiselina L- arginin je jako važna za zdravlje. Spada u esencijalne amino kiseline i unosi se  putem hrane (crveno meso, orašasti plodovi, riba, semenke, susam, lubenica, integralni pirinač, suvo grožđe…) ali i putem suplemenata. Amino kiselina L- arginin je neophodna za proizvodnju azot-oksida poznatog kao “čudotvorni molekul”. Azot-oksid se naziva i “prirodna vijagra”.

Azot oksid se proizvodi iz L-arginina u ćelijama koje oblažu krvne sudove i izaziva širenje krvih sudova i poboljšava cirkulaciju.

Stoga se amino kiselina L-arginin preproručuje svima a pogotovu osobama sa bolestima srca i krvnih sudova. Koristi se kod hipertenzije jer širi krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Koristi se i kod tromboze, proširenih vena, angine pektoris. Preporučuje se kod  poremećaja cirkulacije i kao dodatna terapija kod osoba sa povišenim vrednostima holesterola koji predstavlja osnovu masnih pruga u procesu razvoja ateroskleroze.

Amino-kiselina L-argininSeksualno i reproduktivno zdravlje u direktnoj je zavisnosti od L-arginina. Sa njenim povećanim unosom u velikoj meri raste reproduktivna sposobnost žene i poboljšava se erektilna sposobnost muškarca.

Skoro 50% muškaraca starijih od 40 godina ima smanjen protok krvi u arterijama genitalnog područja. Doziranim unosom L-arginina povećava se protok krvi u arterijama genitalnog područja, obezbeđuje se veća i bolja raspodela muškog polnog hormona testosterona i poboljšava se vitalnost spermatozoida. Takođe se povećava i seksualna želja kod oba pola, kao i senzibilitet tela pre, u toku i posle seksualnog odnosa. Potreba za L-argininom je veća kod mušaraca jer semena tečnost sadrži 80% L-arginina a njen nedostatak može da dovede do neplodnosti.

Zbog toga većina terapija steriliteta podrazumeva uzimanje L-arginina dozirano, kroz suplemente. Dnevni unos je 2-5 g a za lečenje muške neplodnosti preporučena doza je 4 g.

Prema najnovijim istraživanjima davanje L-arginina kod trudnica nije kontraindikovano. Naprotiv, smanjuje mogućnost pojave pre-eklampsije kod trudnica sa visokim rizikom za pre-eklampsiju.

Amino kiselina L-arginin poboljšava imunološki sistem jer deluje antioksidativno a popravlja i funkciju imunih ćelija.

Amino kiselina L-arginin je značajna kod osoba koje su fizički aktivne a pogotovu kod sportista. Amino kiselina L- arginin deluje na dva načina – učestvuje u formiranju mišićne mase jer ulazi u sastav proteina. Osim toga, azot oksid stvoren iz L-arginina pospešuje cirkulaciju i dotok krvi i hranjivih sastojaka u mišiće u toku opterećenja. Time utiče na povećanje izdržljivosti.

Preporučuje se kod sportskih povreda (istegnuća mišića, preloma, oporavka posle operacije, otoka, hematoma, zamora mišića).

 

Za više informacija, stručne savete i preporuke  možete me kontaktirati ovde https://www.facebook.com/ristictatjanars/ili direktno na mail  ristictatjana@gmail.com i tel. +381 641981563.

Za više informacija i naručivanje popunite podatke u nastavku


Buy Forever Living Products product's in Your Country

UKUKUSAUSACanadaCanadaAustraliaAustralia
SpainSpainPortugalPortugalNetherlandsNetherlandsCzech RepublicCzech Republic
SlovakiaSlovak RepublicBelgiumBelgiumLuxembourgLuxembourgGreeceGreece
IrelandIrelandNorthern IrelandNorthern IrelandSingaporeSingaporeMalaysiaMalaysia
PhilippinesPhilippinesMexicoMexicoSouth AfricaSouth AfricaNew ZealandNew Zealand
comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.