Ateroskleroza i kako je sprečiti sredstvima prirodnog porekla

Ateroskleroza i kako je sprečiti sredstvima prirodnog porekla

Ateroskleroza i kako je sprečiti sredstvima prirodnog porekla

 

Naziv ateroskleroza potiče od grčke reči athero – kašasto i reči skleroze- tvrdo.

Ateroskleroza je patološki proces u kojem dolazi do nakupljanja masnih supstanci, holesterola, delova mrtvih ćelija i kalcijuma u unutrašnji zid arterije. Obično pogađa velike i srednje velike arterije.

Aterosklerotični plakovi mogu da narastu dovoljno da znatno smanjuju protok krvi kroz arterije.
Ateroskleroza odn. zakrečenje arterija je dugogodišnji proces u kome dolazi do suženja arterije zbog stvaranja aterosklerotičnih plakova. Uz stvaranje plakova ide i proces otvrduća zidova arterija. Proces može jako uznapredovati i može doći do otežanog dotoka krvi pa čak i potpunog prekida dotoka krvi u srce ili mozak.
Usled procesa atroskleroze, dolazi do stvaranja ugrušaka krvi, koji može da zaustavi protok krvi u vidu tromboze ili embolije ako ode na neko drugo mesto u telu.
Glavne komplikacije nastaju kada je zid arterije toliko istanjen da može da dođe do pucanja.
Faktori rizika za nastanak ateroskleroze:
  • Povišeni nivo holesterola i triglicerida u krvi
  • Visoki krvni pritisak
  • Duvanski dim
  • Dijabetes
  • Gojaznost
  • Stres
  • Smanjena fizička aktivnost
  • Prekomeran unos alkohola (dozvoljena je samo 1 čašica rakije od 0,5dl ili jedna čaša vina od 2dl dnevno)

Glavni uzrok ateroskleroze je  nedovoljno snabdevanje zidova arterija vitaminima i drugim mikronutritijentima.

Ćelijske hranljive materije pospešuju stabilnost i elastičnost krvnih sudova, izgradnju i zaštitu vezivnog tkiva i razgradnju nataloženog plaka.

Stvaranje stabilnog i elastičnog vezivnog tkiva zavisi od optimalne količine kolagena. Vitamin C pospešuje proizvodnju kolagena. Zajedno sa bakrom, on pospešuje umrežavanje i čvrstoću kolagenskih vlakana.

Amino kiseline lizin i prolin važni su sastavni delovi kolagena.

Hondroitin sulfat i N-acetil-glukozamin su prirodni sastojci koji povećavaju čvrstoću i stabilnost vezivnog tkiva.

Lizin i prolin imaju važnu funkciju u regeneraciji aterosklerotičnih naslaga. Oni su “teflon sastojci” koji, poput film omotača obavijaju molekule lipoproteina i tako sprečavaju njihovu lepljivost. tako nastali molekuli prenose se putem krvi do jetre gde se razgrađuju.

Koji su simptomi ateroskleroze ?

Ateroskleroza je tihi ubica, napreduje sporo i sigurno a simptome daje tek u odmakloj fazi bolesti.
Ateroskleroza obično ne uzrokuje simptome sve do trenutka kada dođe do značajnog začepljenja arterije.
Tada se pojavljuju prvi simptomi slični angini pectoris ili infarktu.
Anginozni bol u grudima, osećaj nelagodnosti i pritiska, jedan je od znakova da srčani mišić ne dobija dovoljno kiseonika i samim tim da postoji neko zakrčenje. Osećaj može da se širi u predelu ramena, ruke i vrata.
Emocionalni stres može izazvati anginozni bol.
Kada se aterosklerotični plak nalazi u karotidnim arterijama (arterije vrata, koje obezbeđuju mozak kiseonikom) i izazove njihovo suženje, javljaju se simptomi moždanog udara. Ovi simptomi uključuju naglu utrnulost, slabost i vrtoglavicu.
Aterosklerotično suženje arterija donjih ekstremiteta može dovesti do ukočenosti, bola, a ponekad i opasne infekcije.

Kako rešiti problem ateroskleroze ?

 

a

 

1. Najbolji način prevencije i ublažavanja napredovanja bolesti je umeren, zdrav stil života – pravilna ishrana i umerena, aerobna fizička akivnost, kao što je brza šetnja, vožnja bicikla i plivanje. Prestanak pušenja ukoliko ste pušač. Prestanak unosa alkohola ili vrlo dozirano konzumiranje alkohola.
2. Smanjenje stresa i /ili sprovođenje vežbi za lakše prevazilaženje svakodnevnih stresogenih situacija.
3. Redovni sistematski pregledi i analize vrednosti glukoze (standardne i specijalne – test tolerancije na glukozu i glikozilisani hemoglobin), triglicerida i ukupnog holesterola u krvi i njegovih frakcija, dobrog holesterola (HDL) i lošeg holesterola (LDL), kao i njihovog odnosa (HDL/LDL) što pokazuje faktor fizika za nastanak infarkta.
Posebnu pažnju posvetite sebi ako znate da je neko iz vaše porodice imamo infarkt srca, anginu pektoris ili infarkt mozga (šlog).
4. Unos hrane bogate omega 3 masnim kiselinama i antioksidansima.
5. Unos nutritivnih dodataka za poboljšanje zdravlja krvnih sudova.
U tu svrhu preporučujem Forever Artic Sea Omega-3, CardioHealth sa CoQ10, Agri+, tablete kolagena Infinite by Forever Collagen – Ceramide, Forever Adsorbent C, Forever Garlyc -Thyme i Aloe Vera Gel.
Pročitajte srodne članke Antiksidansi i zdravlje

 

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.