Beli luk i majčina dušica – stari lek u novom veku !

 

Garlic - Thyme

Beli luk i majčina dušica prisutni su hiljadama godina u ishrani. U egipatskom papirusu, 1500 godina pre n.e. navedena su 22 načina upotrebe belog luka u ishrani.

Drevna kineska i indijska medicina preporučuje beli luk kod problema sa disanjem, varenjem, lepre i najezde parazita. Beli luk povoljno utiče na široki raspon problema. Bogat je antioksidansima kao što je npr. alliin, allicin, allixin.

Beli luk i majčina dušica, dva snažna antioksidansa koja se nalaze u Forever Garlic – Thyme, predstavljaju moćnu kombinaciju u očuvanju i unapređenju zdravlja.

 

Beli luk i kardiovaskularne bolesti

Beli luk i njegovi preparati prepoznati su kao sredstva za prevenciju i lečenje kardiovaskularnih bolesti.  I Ima značajne efekte na snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje ateroskleroze, smanjenje vrednosti holesterola i triglicerida u krvi, inhibiranje agregacije trombocita i povećanje fibrinolitičke aktivnosti.

Preventivni efekat belog luka na aterosklerozu pripisan je njegovom kapacitetu da smanji sadržaj masti u arterijskoj membrani. Beli luk može smatrati alternativnom opcijom sa višim sigurnosnim profilom od konvencionalnih lekova za smanjenje holesterola kod pacijenata sa neznatno povišenim holesterolom (Ried et al., 2013).

Beli luk pomaže i kod bolesti kardiovaskularnog sistema. On štiti krvne ćelije i sudove od upalnih i oksidativnih procesa. Oštećenja krvnih sudova najčešće su izazvana visoko reaktivnim molekulima kiseonika u procesu oksidacije pri čemu se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i aterosklerozu. Oksidativno oštećenje takođe izaziva nepoželjne upale i oksidativni stres koji povećava rizik od začepljenja krvnih sudova.

Lekovito delovanje belog luka na kardiovaskularni sistem povezano je i sa visokim sadržajem vitamina C, vitamina B6, selena i mangana.

Ono što bitno određuje lekovitost belog luka jeste Alicin – jedinjenje koje naučnike okupira već 80 godina. Alicin pozitivno utiče na većinu novih bolesti kao i na bakterije otporne na antibiotike (SARS, streptokoke, MRSA…) Stvaranje alicina vrši se u momentu kada sečemo ili meljemo sveži beli luk.  To je onaj tipičan, za mnoge neprijatan miris, koji se oseća ne samo u dahu već izbija kroz kožu celokupnog organizma.

Beli luk i dijabetes

Mnoge studije su pokazale da beli luk može smanjiti nivo šećera u krvi kod dijabetičara.

Beli luk značajno smanjuje ukupni holesterol u serumu i LDL holesterol.

Koristan efekat belog luka na dijabetes melitus se uglavnom pripisuje prisustvu isparljivih sumpornih jedinjenja.

 

Beli luk i rak

Garlic - ThymePored pomenutih, beli luk ima značajna antikancerogena svojstva . Ukoliko beli luk uvrstite svakodnevno u svoju ishranu,  postoji mogućnost da značajno smanjite rizik od pojave mnogih vrsta raka. Konzumacija belog luka usporava tempo razvoja tumorskih ćelija. 1993 godine NCI je inicirao ispitivanje programa ishrane kako bi se ispidalo da li i koja hrana ima važnu ulogu u prevenciji tumora (Dahanukar and Thatte, 1997.)

Stručni časopis Journal of the National Cancer lnstitute objavio je studiju koja govori o tome da ljudi koji redovno uzimaju veće količine belog luka znatno manje oboljevaju od raka želuca nego osobe koje ga ne koriste. Časopis Carcinogenesis objavio je podatke o tome da su se ulja iz belog i crnog luka pokazala efikasnim protiv raka kože i da smanjuju rizik od pojave raka debelog creva.  Organosulfurno jedinjenje izdvojeno iz belog luka pokazalo je antitumorsko delovanje.

Mogući antikarcinogeni mehanizmi luka i njegovih sastojaka mogu uključiti inhibiciju aktivacije karcinogena, poboljšanje detoksikacije, izlučivanje i zaštitu DNK iz aktiviranih karcinogena. Pored toga, smanjuje deobu ćelija kancera, progresiju ćelijskog ciklusa i smanjuje pro-tumorske markere.

Imaju antioksidativne karakteristike i uklanjaju slobodne radikale i regulišu proliferaciju ćelija, apoptozu i imunološke reakcije. Pokazano je da Ajoene, stabilno laktatno ulje rastvoreno na bazi sumpora i prirodno jedinjenje izrađeno od belog luka, indukuje apoptozu u leukemijskim ćelijama kod pacijenata sa leukemijom.

 

Beli luk – univerzalni lek – ostala lekovita svojstva

Antimikrobno dejstvo belog luka uključuje delovanje na gljivice i parazite. Gore pomenuti sastojak – ajoen – pokazao se posebno efikasnim kod lečenja gljivica Candida albicans.

Pozitivno dejstvo belog luka pokazalo se i kod tretiranja bakterije poput Pseudomonas aeruginosa i mnogih drugih bakterija.

Medicinski istraživači posebno su zainteresovani za osobinu belog luka da deluje na bakterije koje su rezistentne na moderne antibiotike.

Beli luk spada u najjače prirodne antibiotike.

Beli luk deluje pozitivno i na koštani, disajni i muskulatorni sistem.

Koristan je kod alergijskih upala a sadrži i supstance koje poseduju antireumatska svojstva.

Majčina dušica

Garlic - ThymeMajčina dušica je začin bogat raznim nutrijentima. Dobar je izvor gvožđa i mangana, a takođe i kalcijuma i dijetetskih vlakana. Osim toga, majčina dušica sadrži i razne flavonoide, uključujući i apigenin, narigenij i timonin. Oni povećavaju antioksidantnu moć majčine dušice.

Majčina dušica je veoma bogata eteričnim uljima, timolom, flavonoidnim glikozidima, mineralnim solima, taninima i drugim.

Bogata je veoma vrednim sastojcima i antioksidansima.

Timol je glavni sastojak eteričnog ulja majčine dušice, a njegova lekovita svojstva su odavno zabeležena. U istraživanjima koja su sprovedena na pacovima ustanovljeno je da timol štiti i znatno povećava procenat zdavih masti koje se nalaze u ćelijskim membranama i drugim delovima ćelija.

Štiti od mikroba. Pokazalo se da sastojci eteričnog ulja majčine dušice imaju antimikrobno dejstvo protiv nekih bakterija i gljivica (Staphalococcus aereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli i Schigella sonnei).

Pakovanje sadrži 100 želatinoznih kapsula.

Doziranje: 3×1 kapsula/dnevno.

 

 

 

 

 

 

 

Za više informacija i stručne savete i preporuke možete me kontaktirati ovde

ili direktno na mail ristictatjana@gmail.com i tel. +381 641981563 ukoliko želite da poručite ove proizvode pojedinačno !

 

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.