Dobre masnoće iz hladnih mora za optimalno zdravlje

 

Arctic Sea

Super Omega-3 predstavlja prirodno riblje ulje i ulje lignji u kombinaciji sa maslinovim uljem.

Za dobro zdravlje presudna je ravnoteža između Omega-3 i Omega-6.

Nutritivno izbalansirana ishrana sadrži zdrav odnos omega u razmeri 1:1 pa sve do 1:4, kada su u pitanju odnos DHA i EPA.

Na žalost, ishrana često sadrži nezdrave koncentracije Omega-6, koje najčešće potiču iz pržene hrane, biljnog ulja, zamene za buter, životinjske masti poreklom od životinja koje su hranjene žitaricama i druge hrane obrađene na savremen način.

Osim toga ishranom se uglavnom unosi malo ribe i Omega-3 masnih kiselina, čime se stvara nezdrav odnos Omega-6 i Omega-3 čak i do 30:1!

Ključ povratka na zdrav odnos DHA i EPA je povećanje unosa Omega-3 i smanjenje unosa Omega-6.

Dokosaheksaenska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina pronađena u masnijoj ribi iz hladnih voda i algama.

DHA je preko potrebna za funkcionisanje mozga odraslih osoba i za razvoj nervnog sistema i sposobnosti vida u prvih 6 meseci života.

Uz to, omega-3 masne kiseline pomažu smanjenju rizika od srčanih bolesti.

DHA Omega-3 se prirodno nalazi u celom telu ali je najviše ima u mozgu, očima i srcu.

DHA obezbeđuje ćelijama mozga, retine i srca, kao i drugim delovima nervnog sistema da se pravilno razvijaju čitavog života. Osim toga, unos DHA povezan je sa smanjenjem rizika od mentalnog propadanja do koga dolazi usled starenja.

Kakvi su efekti redovnog uzimanja omega-3 masnih kiselina ?

 

ADHD  (deficit pažnje i bolest hiperaktivnosti) – pošto su omega-3 masne kiseline potrebne za razvoj dečjeg mozga, naučnici  su proučavali uticaj uzimanja ribljeg ulja na smanjenje simptoma ADHD-a. i

Lupus – riblje ulje može ublažiti umor i bol u zglobovima povezane s lupusom.

Raynaudov sindrom – neka istraživanja pokazala su da visoke doze ribljeg ulja (12 g) smanjuju osjetljivost na hladnoću koja prati ovaj sindrom.

Menstrualna bol – ako se uzima redovno, riblje ulje ublažava menstrualne bolove.

Reumatoidni artritis – iako ne zaustavlja napredak bolesti, riblje ulje ublažava simptome i upalu kod reumatoidnog artritisa.

Razvoj odojčadi – DHA igra ključnu ulogu u razvoju centralnog nervnog sistema i vida kod odojčadi

Bolesti srca – omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja pomažu smanjenju triglicerida, krvnog pritiska, rizika od krvnih ugrušaka, poboljšavaju zdravlje arterija i smanjuju količinu arterijskog plaka.

Depresija – istraživanja su pokazala da uzimanje ribljeg ulja može smanjiti simptome depresije.

Izvori iz hrane

DHA je pronađena u masnoj ribi hladnih voda kao što su losos, tuna, skuša, sardina i haringa.  Pošto neke od ovih riba sadrže niske koncentracije žive, trudnice trebaju izbegavati u ishrani Atlantsku skušu, morskog psa i igluna i ograničiti unos tune. Umesto ribe, visoko kvalitetna riblja ulja u vidu nutritivnih dodataka mogu nadoknaditi potrebu za DHA..

 

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.