Minerali sa dna mora za dobro zdravlje

Minerali sa dna mora za dobro zdravlje

Savršena kombinacija minerala sa dna mora

 

Nature-Min

Forever Nature Min predstavlja savršenu kombinaciju makro i mikro elemenata u kojoj se minerali nalaze u finim proporcijama.

Nastao je taloženjem morskih biljaka i životinja u čijem se sastavu nalaze neophodni makro (kalcijum, fosfor, magnezijum) i mikro (selen, hrom, mangan, molibden) elementi u obliku u kojem ih ljudski organizam može neposredno apsorbovati.

Zadovoljava potrebe organizma u mineralima i otklanja posledice njihovog manjka.

Koristeći mineralnu osnovu slojeva nataloženih na dnu i morske biljke i životinje u obliku helata, Nature Min sadrži većinu minerala koji se prirodno nalaze u  našem telu.

Minerali su jedni od najvažnijih sastojaka ljudskog organizma i imaju brojne funkcije:

  • Pojačavaju čvrstinu i strukturu skeleta (kalcijum i fosfor)
  • Učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina i izgradnji mekih tkiva
  • Održavaju acido-baznu ravnotežu (kiselost i baznost krvi i tkiva)
  • Štite ćelije od procesa oksidacije i dejstva slobodnih radikala
  • Učestvuju u reakcijama enzimskih sistema, mišićnoj kontrakciji, nervnim procesima, procesu koagulacije krvi

 

S obzirom da naše telo ne može da sintetiše minerale, neophodno ih je unositi  putem hrane i putem nutritivnih dodataka.

Nature-MinKalcijum i fosfor veoma su važni u celokupnom procesu razvoja kostiju. Veoma male količine kalcijuma vrlo su važan činilac u regulaciji kontrakcije mišića i funkcije živaca. Kada prisustvo kalcijuma u krvi padne ispod potrebne količine, tada nastupaju jake i bolne kontrakcije (grčevi).

Gvožđe je značajan deo molekula hemoglobina, preko koga kiseonik iz pluća stiže u svaku ćeliju ljudskog organizma. Ovaj mineral nalazi se i u mišićima, ali pojavljuje se kao važan činilac u ćelijskim energetskim procesima.

Žene imaju mnogo veće potrebe za gvožđem zbog toga što imaju velike gubitke gvožđa prilikom menstruacije. Zato mnoge žene u svom organizmu imaju male ili nikakve zalihe gvožđa.

Bakar pomaže gvožđu u stvaranju hemoglobina i vršenju energetskih procesa. U stvari, bez učešća bakra, gvožđe se u organizmu ne bi moglo iskoristiti. Bakar je u neposrednoj vezi sa formiranjem nervnih ćelija i njihovim održavanjem, kao i sa procesom razvoja kostiju.

Magnezijum učestvuje u pretvaranju uzete hrane u energiju ili kalorije. Iskorišćavanje ugljenih hidrata i proteina neposredno zavisi od magnezijuma. Grčevi u mišićima, slični onima koji su izazvani nedostatkom kalcijuma, predstavljaju simptome nedovoljnog sadržaja magnezijuma u krvi.

Jod je supstanca koja je organizmu potrebna u malim količinama. Ovaj sastojak potreban je u proizvodnji tiroidnog hormona ― tiroksina. Tiroksin reguliše stopu korišćenja energije u telu. Tiroidni hormon ne može da se proizvede bez učešća joda.

Cink pomaže telu na različite načine, on asistira u stvaranju hormona, rastu i oporavku, poboljšava imunitet i olakšava varenje. Takođe, ponaša se kao antioksidans u telu i bori se protiv štete koju organizmu čine slobodni radikali. Neophodan nam je i zbog hormonalne ravnoteže, jer  i mali nedostatak cink povećava mogućnost za neplodnost ili dijabetesa.

Selen je neophodan oligoelement. Najpre, to je moćan antioksidans. Štiteći ćelije od oksidacije, on sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga. Takođe učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i stimuliše imunitet.
U jetri, on podstiče izbacivanje nekih otrova. Uključen je i u proizvodnju hormona štitne žlezde. Prema najnovijim istraživanjima, selen bi mogao da smanji opasnost od gastro-intestinalnog raka i raka prostate. Ovaj oligoelement mogao bi da poveća mušku plodnost.

Mangan podstiče aktivnost oksidaza i jako inhibira reakciju peroksidacije lipida, pomaže tkivnoj respiraciji. Zajedno sa vitaminom K enzimi koji sadrže mangan pomažu zgrušavanje krvi. Između mangana i gvožđa je utvrđen izvestan odnos koji se ogleda u tome što mangan reguliše odnos fero i feri oblika gvožđa. Mangan je zajedno sa hromom neophodan za stvaranje insulina i normalno korištenje glukoze.

Molibden se u organizmu nalazi u veoma malim količinama, ali je njegova uloga važna u mnogim biološkim procesima koji uključuju razvoj nervnog sistema, ukanjanje otpadnih supstanci iz organizma preko bubrega i proizvodnju energije u ćelijama.

 

Za više informacija, stručne savete i preporuke  možete me kontaktirati ovde ili direktno na mail  ristictatjana@gmail.com i tel. +381 641981563.

 

 

comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.