Probiotici i imunitet – bolji i snažniji imunitet uz probiotike

Probiotici i imunitet – bolji i snažniji imunitet uz probiotike

Kako probiotici utiču na imunitet ?

 

Pored uobičajene primene probiotika kod dijareja, poslednjih godina nauka je došla do novih saznanja, a to je da probiotici utiču na imunitet.

Probiotici obezbeđuju bolji i snažniji imunitet.

Kako probiotici utiču konkretno na imunitet ?

Probiotici su živi nepatogeni mikroorganizmi nastanjeni u crevnoj flori, koji zajedno sa prebioticima čine tzv. mikrobiotu creva.

Mikrobiota ima višestruku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja, što su i dokazale brojne naučne studije. Ove dobre bakterije su dobile ime po grčkoj reči pro – za, bios – život.

Ruski bakteriolog dr Ilja Iljič Mečnikov otkrio je da probiotici povoljno utiču na zdravlje i za to otkriće dobio Nobelovu nagradu. On je prvi uvideo da bugarski seljaci koji piju kefir žive duže nego oni koji ga ne piju. Tako je počela industrijska proizvodnja tih mlečnih napitaka obogaćenih probiotskim bakterijama.

Od tog momenta počinje istraživanje na polju nauke o probioticima.

Probiotici imaju protivzapaljenjska, antimikrobna, antialergijska, antiteratogena svojstva.

Poboljšavaju ravnotežu crevne mikroflore, ojačavaju crevnu barijeru i lokalni imuni odgovor, omogućavaju varenje i prolaz hrane kroz creva.

Probiotici povećavaju aktivnost ćelija imunog sistema tako što deluju na faktore lokalnog i sistemskog odgovora, i podstiču stvaranje određenih antitela, što proširuje njihovu primenu.

To rezultira povoljnim efektom na alergijske bolesti – alergijski rinitis, astmu, alergiju na proteine kravljeg mlijeka, kao i atopijski dermatitis – ekcem.

Kliničke studije koje su rađene 2011. godine potvrdile su da neprekidna primena probiotika u trajanju od tri meseca smanjuje jačinu i rasprostranjenost manifestacija ekcema.

Čak i preventivna primena probiotika lactobacilnih sojeva majkama koje su atopičari, kao i bebama u prvih šest meseci života, smanjilo je ispoljavanje simptoma ekcema. Time se smanjuje  upotreba kortikosteroida, kao prilično agresivna terapije koja je osnov u lečenju alergijskih bolesti.

Uloga gastrointestinalnog sistema u imunitetu

Gastrointestinalni sistem je, nakon respiratornog, svojom površinom od 300-400 m2 drugi najveći entitet koji povezuje organizam sa spoljašnjim svetom.

Uloga gastrointestinalnog sistema je razgradnja hrane do manjih sastojaka i apsorpcija hranjljivih materija od kojih organizam može imati koristi, ali istovremeno i eliminacija  materija koje su potencijalno rizične za zdravlje.

Veliki deo imunološkog sistema smešten je upravo u zidovima gastrointestinalnog sistema i u mezenteričnim limfnim čvorovima, a naziva se limfni sistem creva (engl. GALT- gut- associated lymphoid tissue).

Bakterije gastrointestinalnog sistema neophodne su za njegovu normalnu fiziološku funkciju, no neke mogu biti i potencijalno patogene. Disbioza se javlja kada je ravnoteža crijevne bakterijske mikroflore narušena, odnosno, kada  „dobre” i „loše” bakterije nisu u ravnoteži, što može izazvati metabolički ili imunološki odgovor domaćina.

Zaštitna mikroflora najčešće je promenjena kada se organizam nalazi u stanju stresa ili kod osoba čiju ishranu odlikuje visok unos zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama i nizak unos  vlakana i drugih vrednih sastojaka ( karakteristike tzv. zapadnjačke ishrane).

Probiotici i jačanje imuniteta

Bakterije koje nastanjuju creva, posebno laktobacili i bifidobakterije, poseduju antimikrobnu aktivnost i utiču na lokalni (u gastrointestinalnom sistemu) i na sistemski imunitet.

Jedan od mehanizama kojim probiotici učestvuju  u modifikaciji crevne mikroflore uključuje stvaranje mlečne kiseline koja smanjuje lokalni pH i inhibira rast bakterija osjetljivih na kiseli ph.

Nadalje, veruje se da se, iako vezivanje bakterija na ćelije crevnog epitela nikada nije pokazano in vivo, probiotici se “takmiče” s patogenim bakterijama za mesta na ćelijama epitela te na taj način sprečavaju kolonizaciju patogenih bakterijskih vrsta poput B. vulgatus, Clostridium difficile, Clostridium histolyticum, Listeria monocytogenes, Salmonella choleraesuis, Staphylococcus aureus i određenih vrsta E. Coli.

probiotici i imunitet

Pravilna funkcija crevne barijere takođe se smatra važnim obrambenim mehanizmom čija je svrha održavanje integriteta epitela. Ukoliko je barijera oštećena, prehrambeni i bakterijski antigeni dosežu submukozu te indukuju upalne procese koji mogu rezultirati crevnim poremećajima.

Rezultati objavljenih studija pokazuju da bi probiotici mogli podstaći „popravak” oštećene crevne barijere.

Vrlo važan aspekt imunomodulacije probioticima uključuje regulaciju stvaranja pro- i anti-inflamatornih citokina direktnom interakcijom s imunim ćelijama. Dokazano je da kod zdravih osoba, LGG (Lactobacillus rhamnosus GG) podstiče sintezu anti-inflamatornog interleukina-10 i smanjuje otpuštanje pro-inflamatornog IFN-g, IL-6 i TNF-a iz T-stanica CD4+, koje su stimulisale intestinalne bakterije.

Probiotici nove generacije obično sadrže više različitih sojeva sa specifičnim efektima na zdravlje čoveka, a njihova je koncentracija izrazito visoka – broje se u desetinama milijardi.

Takve mešavine sojeva preporučuju se kod oslabljelog imuniteta dece, odraslih i osoba starije dobi, uz terapiju antibioticima, kod hroničnih i akutnih proliva i brojnih drugih poremećaja u probavnom sistemu.

Takođe, sve je više dokaza koji govore u prilog uzimanju probiotika kod alergijskih manifestacija, ali i intolerancija na hranu, posebno kod intolerancije na mleko i mlečne proizvode.

Moje preporuka za popravljanje imuniteta je:

  • veća zastupljenost namirnica koje su fermentisane u redovnoj ishrani (kiseli kupus, miso supa, kefir, tempeh…)
  • upotreba probiotika – predlažem Forever Active Probiotic koji predstavlka mešavinu 6 sojeva bakterija uz upotrebu Aloe Vera Gela kao prebiotika.

Pročitajte srodne članke

Probiotik – Forever Active Probiotic- i njegov uticaj na zdravlje

U kakvoj su vezi probiotici i zdravo mršavljenje?

Probiotici, lepota i zdravlje

 

Za više informacija i stručne savete i preporuke možete me kontaktirati ovde.

ili direktno na mail ristictatjana@gmail.com i tel. +381 641981563 ukoliko želite da poručite ove proizvode pojedinačno !

Za više informacija i naručivanje popunite podatke u nastavku
Buy Forever Living Products product's in Your Country
UKUKUSAUSACanadaCanadaAustraliaAustralia
SpainSpainPortugalPortugalNetherlandsNetherlandsCzech RepublicCzech Republic
SlovakiaSlovak RepublicBelgiumBelgiumLuxembourgLuxembourgGreeceGreece
IrelandIrelandNorthern IrelandNorthern IrelandSingaporeSingaporeMalaysiaMalaysia
PhilippinesPhilippinesMexicoMexicoSouth AfricaSouth AfricaNew ZealandNew Zealand
comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.