Sunčani vitamin i njegov značaj za naše zdravlje

 

 

Vitamin D, drugačije nazvan sunčani vitamin, zadnjih godina sve više dobija na značaju.

Vitamin D postoji u dva oblika.

Vitamin D2 je oblik koji nalazimo u biljkama i u organizam ga unosimo putem hrane.

Vitamin D3 ili holekalciferol stvara se u koži iz holesterola izlaganjem UV zračenju, a životinje ga stvaraju u krznu ili perju. Vitamin D3 takođe možemo uneti i putem hrane životinjskog porekla, pre svega ribe, jaja, jetre i namirnica obogaćenih vitaminom D3.

Vitamin D jedini je vitamin sa hormonskim delovanjem koje nastaje njegovom daljom preradom u organizmu.

Sunce je izvor vitamina D !

Kada se običan čovek nađe na udaru medija koji upozoravaju na štetnost sunčanja a farmaceutske kuće reklamiraju preparate za sunčenje sa visokim zaštitnim faktorima, pa dermatolozi pričaju o povećanooj učestalosti karcinoma kože i štetnim efektima sunčanja, logično je da bude zbunjen !

Zato je potrebno dobro i na vreme se informisati kako o sunčanju tako i o vitaminu D i njegovom značaju za zdravlje.

Značaj vitamina D za zdravlje

Ćitav niz bolesti modernog doba poput raka, dijabetesa, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, depresije, neplodnosti, dečjeg ekcema, psorijaze, zapaljenjskih procesa u crevima, mogu biti uzrokovani manjkom vitamina D.

Pronađeni su snažni dokazi koji potvrđuju vezu između smanjene koncentracije vitamina D i rizika za brojne bolesti. Postoji preko 2000 gena koji sprečavaju nastanak raznih bolesti a aktiviraju se uz pomoć vitamina D.

Najnovija naučna istraživanja potvđuju da se imunološki sistem u telu ne može aktivirati bez vitamina D.

Koje su centralne uloge vitamina D u organizmu ?

Vitamin D ima 3 centralne funkcije u telu:

  1. regulisanje imunološkog sistema
  2. regulisanje rasta ćelija
  3. regulisanje hormonske ravnoteže

 

Kako vitamin D reguliše imunološki sistem ?

Imunološki sistem može biti i naš prijatelj i naš neprijatelj u isto vreme. Vitamin D je značajan za ćelije odbrambenog sistema odn. T limfocite koji se bore protiv stranih materija u krvi. Ukoliko u krvi nema dovoljno vitamina D, T-limfociti se neće aktivirati.

Takođe, vitamn D pomaže da se reakcija imuniteta ublaži (da imunitet ne “podivlja”) kada je imunitet preaktivan tj. da ne dođe do razvoja autoimunih bolesti. Tako vitamin D sprečava da imunološki sitem napadne sopstvene ćelije.

Kakva je veza između nivoa vitamina D i regulisanja rasta ćelija ?

Potvrđena je veza između niskog nivoa vitamina D u krvi i povećanog rizika za oboljevanje od kancera. Dnevni unos od 1000 IU vitamina D može smanjiti rizik za razvoj karcinoma dojke, bubrega, pluća i debelog creva za 40-70%.

Do kancera dolazi zbog nekontrolisanog razmnožavanja ćelija a vitamin D stilmuliše gene koji upravo zaustavljaju  nekontrolisano razmnožavanje ćelija.

Kako vitamin D reguliše nivo hormona ?

Vitamin D je značajan za plodnost i osigurava hormonsku ravnotežu. Nivo vitamina D je snižen kod 90% žena koje su imale problem sa ovulacijom a takođe je snižen i kod 33% muškaraca koji su imali problem sa plodnošću.

Vitamin D je neophodan za proces sazrevanja polnih ćelija.

Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma koji je važan za pravilan rast kostiju. Njegova snižena vrednost može dovesti do rahitisa.

Vitamin D je značajan za pravilan rad mozga jer utiče kako na rast nervnih ćelija tako i na stvaranje neurotransmitera, bolje pamćenje i bolje raspoloženje. Otuda se kod smanjenog nivoa vitamina D javlja veći rizik za razvoj shizofrenije, depresije i Alzheimerove bolesti. Osobe sa višim vrednostima vitamina D znatno lakše uče i pamte od osoba sa niskim nivoom vitamina D.

Izvori vitamina D u hrani su uglavnom zanemarljivi, s izuzetkom masne ribe poput lososa ili ulja jetre bakalara.  Rečna riba u širokoj upotrebi sadrži 100-250 IU jedinica D vitamina na 100 g, a uzgojena pastrmkaa hranjena posebnim smesama samo 10-25% količine vitamina D iz divlje ribe. To takođe govori puno o nutricionističkoj vriednosti ribe (i mesa) iz masovne proizvodnje, koja se ne hrani na prirodan način.

 


S druge strane, mogli bismo reći da nam svi izvori vitamina D spašavaju život preko zime. Kako smo aktivni i radimo  tokom cele godine, niske koncentracije vitamina D3 u organizmu povezane su sa velikim rizikom od raznih bolesti.

Leti  nam sunce omogućava da stvorimo dovoljno vitamina D3 u našoj koži pod uslovom da se dovoljno izlažemo sunčevim zracima.

Zimi zbog slabe insolacije ozonski omotač gotovo potpuno blokira količinu UV zraka potrebnih za stvaranje vitamina D3, čak i u toku sunčanih dana. Vitamin D3 se dokazano naprosto ne stvara u toku zime.

S druge strane, preterano sunčanje je, pak, vodeći uzrok raka kože. Moramo se zaštititi kremom za sunčanje ukoliko na suncu provodimo više od pola sata u kritičnim delovima dana.

Krema za sunčanje na pr. faktora 15  sprečava do 99% UVB zraka koji su potrebne za stvaranje vitamina D3.

Starenjem se naša sposobnost stvaranja vitamina D3 smanjuje čak do 75% ako uporedimo 20-godišnjaka i 70-godišnjaka jer stariji ljudi imaju smanjene količine holesterola u organizmu koji je potreban za stvaranje vitamina D3.

Koliko vitamina D3 možemo stvoriti izlaganjem  suncu i koliko nam je izlaganja suncu zaista potrebno?

Između 15 i 30 minuta sunčanja ruku i nogu (kratke pantalone i kratki rukavi) leti može u organizmu stvoriti zadovoljavajuću koncentraciju vitamina D (u krvi) 35-50 nmol/L. Za sunčanje izaberite vreme iza 10 ujutru i sunčajte se samo oko 15 minuta. U ranim jutarnjim i kasnijim popodnevnim satima sunčanje ne izaziva porast koncentracije vitamina D.

Kako obezbediti telu dovoljno vutamina D ?

Sunčanjem i /ili/ unosom nutritivnih dodataka ishrani.

Zaključak za sve – sunčajte se ali umereno svakoga dana da biste pomogli svom telu da stvori dovoljno vitamina D koji vam je neophodan za dobro zdravlje a pre svega za dobar imunitet !

Izbegnite period između 11 i 15h.

Tokom zime uzimajte nutritivne suplemente kao dodatke ishrani. Tu predlažem  dodatke ishrani prirodnog porekla , proverenog sastava i dokazanog kvaliteta.

Da biste znali kako dozirati vitamin D, pre uzimanja dodataka odredite nivo vitamina D u krvi (25-OH-D) a Vaš lekar će Vam preporučiti optimalnu dozu nutritivnog dodatka.

Referentne vrednosti vitamina D u krvi su > 30 ng/mL a poželjne vrednosti između 50-80 ng/mL.

Od nutritivnih dodataka predlažem Artic Sea Omega 3 

i  Forever ImmuBlend i Argi+ (L-arginin i kompleks vitamina) u kome se nalazi 2500 IU vitamina D3 što predstavlja dnevnu dozu vitamina D potrebnu odraslim osobama za očuvanje i unapređenje zdravlja, zatim Forever Daily, kao i kompleks vitamina za žene Vitolize Women i kompleks vitamina za muškarce Vitolize Men.

 

Za više informacija i stručne savete i preporuke možete me kontaktirati ovde.

ili direktno na mail ristictatjana@gmail.com i tel. +381 641981563 ukoliko želite da poručite ove proizvode pojedinačno !

Za više informacija i naručivanje popunite podatke u nastavku
Buy Forever Living Products product's in Your Country
UKUKUSAUSACanadaCanadaAustraliaAustralia
SpainSpainPortugalPortugalNetherlandsNetherlandsCzech RepublicCzech Republic
SlovakiaSlovak RepublicBelgiumBelgiumLuxembourgLuxembourgGreeceGreece
IrelandIrelandNorthern IrelandNorthern IrelandSingaporeSingaporeMalaysiaMalaysia
PhilippinesPhilippinesMexicoMexicoSouth AfricaSouth AfricaNew ZealandNew Zealand
comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.