U kakvoj su vezi probiotici i zdravo mršavljenje ?

U kakvoj su vezi probiotici i zdravo mršavljenje ?

Da li postoji veza između probiotika i zdravog mršavljenja ?

 

Probiotici odn. dobre bakterije  i zdravo mršavljenje definitivno su u jasnoj i čvrstoj vezi.

Danas nema više nikakve dileme da je zdravo mršavljenje, njegova brzina i efikasnost direktno povezana sa sastavom naše crevne mikroflore te da probiotici mogu podstaći zdravo mršavljenje.

Šta su probiotci ?

Probiotici su male žive bakterije koje se prirodno javljaju u gastrointestinalnom traktu. Bakterije koje se nalaze u ljudskom gastrointestinalnom sistemu čine jako kompleksan ekosistem. Preko 500 vrsta raznih bakterija u crevima se mogu izolovati iz ljudskog fecesa, gde dominiraju anaerobne bakterije (bakterije koje rastu u uslovima bez vazduha).

Ceo taj kompleks bakterija u crevima se naziva Mikrobiom i u zadnjih desetak godina je fokus savremenih istraživanja naučnika jer se uviđa značaj koji bakterije u crevima imaju za celokupno zdravlje čoveka.

Dobre bakterije u crevnom traktu imaju više različitih uloga:  sinteza vitamina, sinteza neurotransmitera i aminokiselina, metabolisanje sastojaka hrane i lekova. Savremena istraživanja uočavaju vezu izmedju crevne flore i dijabetesa, autoimunih bolesti, imuniteta i psihičkih stanja kao što je depresija.

Karakter bakterijske flore menja se duž gastrointestinalnog trakta.

probiotici

 

Iako je mikrobiom uspostavljen u ranom životu, može se tokom čitavog života menjati kroz rast i razvoj. Promene u ishrani, geografskom položaju, unosu prehrambenih suplemenata i lekova, kao i drugim uticajima na životnu sredinu takođe mogu dovesti do promene u mikrobiomu.

Povećan nivo telesnih masti i crevne bolesti kao što su inflamatorne bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest) i Sindrom iritabilnog kolona su povezani sa izmenjenim stomačim mikrobiomom.

Mikrobiom je pre svega pod uticajem hrane koju uzimamo, zavisi od naših enzima varenja, od stanja creva i mukusa na njima.

Hrana najbrže menja mikrobiom ali se crevna flora može popraviti ako se istovremeno unose probiotici i prebiotici. Prebiotik je hrana za probiotik i obezbeđuje zaštitu mikroflore u crevima.

Kakva je veza između mikrobioma i telesne težine ?

Da li znate li koliko su probiotičke kulture važne za smanjenje telesne težine, regulisanje endokrinog sistema, smanjenje potkožnog sala  (naročito u predelu trbuha), podizanje energije i naravno zdravlje mekanih šupljih organa, uključujući organe za varenje, urinarni trakt i predele prekrivene sluzokožom ?

Prema rezultatima jedne nedavne studije čini se da utiču i na smanjenje telesnih masnoća, posebno u predelu trbuha.

Bakterije crevnog mikrobioma možemo podeliti na dve glavne grupe: Bacteroidetes i Firmicutes. Istraživanja su pokazala kako ravnoteža između ove dve grupe ima uticaj na telesnu težinu. Istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su kako gojazne osobe imaju drugačiji odnos ovih bakterija u poređenju s osobama normalne telesne mase.  Gojazne osobe imaju više Firmicutes bakterija.

Jedna  studija otkrila je da je brojnost bifidobacteria kod odojčadi starih izmedju 6 i 8 meseci bila duplo veća kod dece sa zdravom telesnom težinom nego kod dece s prekomernom težinom, dok je nivo bakterije staphylococcus aureus (inače jednog od najčešćih uzročnika infekcija nakon ozljeda i operacija) bila manja. Ovi rezultati bi mogli objasniti zašto deca hranjena majčinim mlekom imaju manji rizik od gojaznosti jer bifidobacteria uspeva u crevima te dece.

Na koji način probiotske kulture utiču na smanjenje telesnih masnoća ?

To čine regulišući hormone u našim telima koji šalju signale našem mozgu vezane za osećaj gladi,  sprečavajući apsorpciju kalorija iz masti u crevima i podižući naš nivo energije, dajući nam motivaciju za vežbu i snagu za svakodnevne aktivnosti koje pokreču naš metabolizam da vari i sagoreva masnoće.

Rezultati ove male studije sugerišu da  bi probiotički dodaci ishrani  sprečavanjem apsorpcije masnoća u crevima  mogli biti efikasno oruđe za smanjenje tjelesne težine.

Želite li da skinete masne naslage sa stomaka?

Masne naslage na stomaku su jedne od najgorih vrsta masti jer su biološki aktivne i oslobađaju supstance pod nazivom adipokinikoji prouzrokuju jos veće taloženje masti i gubitak mišićne mase.

Naslage sa stomaka je teško skinuti zbog gore navedenog razloga – stvaraju supstance adipokine koji utiču na dodatno taloženje masnih naslaga, a drugi problem je što utiču na Vaš metabolizam tj. usporavaju ga.

zdravo mršavljenje

 

Muškarci obično imaju veći postotak telesne masti u predelu stomaka u odnosu na žene – setite se samo naziva „pivski stomak“ – koji mušku populaciju izlaže većem riziku za dobijanje dijabetesa, raznih kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih sindroma.

Iako konzumacija piva može da dovede do povećanja masnih naslaga u predelu stomaka, pivo definitivno nije  najveći uzročnik gojaznosti.

Pravi razlog je visok nivo kortizola, loša insulinska senzitivnost i gastrointestinalni problemi. Ukoliko preuzmete kontrolu nad ova tri faktora, počećete da gubite naslage sa stomaka i bićete mnogo zdraviji.

Postoji direktna veza između dobijanja stomačnih naslaga, loše insulinske senzitivnosti (insulinske rezistencije) i produkcije kortizola, a probiotici su se pokazali da imaju prilično neverovatan učinak na sva tri faktora. 

Postoje brojni dokazi da će uzimanje probiotika direktno dovesti do gubitka stomačnih naslaga bez  držanja dijete. Probiotici poboljšavaju insulinsku senzitivnost kod dijabetičara kao i kod zdravih osoba i smanjuju stres tako što snižavaju nivo kortizola.

U svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja celog organizma a i postizanja i očuvanja optimalne telesne težine predlažem:

  1. korekciju ishrane – unos namirnica pretežno biljnog porekla, piletine, žitarica od celog zrna kao i unos fermentisane hrane

2. redovan unos probiotika u kombinaciji sa prebioticima.  Od probiotika predlažem Forever Active Probiotic.                                                                                                                                        Y   

Za zdravlje celog tela neophodna nam je zdrava crevna flora!

 

Pročitajte srodan članak Probiotici, lepota i zdravlje

Zdravo mršavljenje – izazov modernog doba

 

Za više informacija i stručne savete i preporuke možete me kontaktirati ovde.

ili direktno na mail ristictatjana@gmail.com i tel. +381 641981563 ukoliko želite da poručite ove proizvode pojedinačno !

Za više informacija i naručivanje popunite podatke u nastavku
Buy Forever Living Products product's in Your Country
UKUKUSAUSACanadaCanadaAustraliaAustralia
SpainSpainPortugalPortugalNetherlandsNetherlandsCzech RepublicCzech Republic
SlovakiaSlovak RepublicBelgiumBelgiumLuxembourgLuxembourgGreeceGreece
IrelandIrelandNorthern IrelandNorthern IrelandSingaporeSingaporeMalaysiaMalaysia
PhilippinesPhilippinesMexicoMexicoSouth AfricaSouth AfricaNew ZealandNew Zealand
comment No comments yet

You can be first to leave a comment

mode_editLeave a response

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

menu
menu

ristic1.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pretraživaču. Više o kolačićima možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda web stranice ristic1.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice ristic1.com kliknite na X desno.